• 2 oua
  • 200 g făină
  • sare
  • 1 lingură ulei de masline

Unul dintre cele mai ușor de făcut lucruri în bucătărie sunt pastele. Le-arunci într-un vas cu apă clocotită, le fierbi câteva minute, apoi ai nenumărate posibilități: de la un simplu „fir“ de ulei de măsline sau puțină brânză rasă, până la sosuri elaborate, fructe de mare sau trufe. Însă oricât de bun ar fi sosul care „îmbracă“ pastele, adevăratul gust e abia atunci când pastele sunt proaspete și sunt făcute în casă.

Despre asta vă voi povesti azi: paste făcute în casă. Rețeta este extrem de simplă: un ou mare, 100 de grame de făină și un praf de sare care se omogenizează și se frământă puțin, până ce devin un aluat elastic și nelipicios. Dacă vi se pare că nu e îndeajuns ou pentru a încorpora făina, adăugați foarte puțină apă (doar dacă e neapărat necesar).

Și dacă tot am ajuns la făină, trebuie să vă fac câteva precizări. În Italia se folosește o făină specială pentru paste, făina din grâu dur. În România se găsește mai greu, dar puteți folosi un amestec de făină normală (75 de grame) și griș (25 de grame). De obicei, eu așa folosesc.

De data aceasta nu numai că am avut făină de grâu dur, ci am avut și făină de castane (italienii o folosesc des la paste și la prăjituri, ba chiar la un soi de mămăligă). Și trebuie să spun că am mai făcut paste de casă înainte, dar de data aceasta au fost cu totul deosebite: vag dulcegi, cu o aromă subtilă de nucă. Oricum, chiar și cele cu făină obișnuită sunt absolut delicioase și veți simți o mare diferență față de cele cumpărate.

Partea mai dificilă e la întinsul foii, dar viața va fi mult mai ușoară dacă aveți o mașină de făcut paste (se găsesc în magazine sau pe diverse site-uri). Însă bunicile din Italia nu s-au plâns că au întins foile cu făcălețul secole la rând. Așasar, întindeți o foaie subțire, pe care o rulați și o tăiați în fâșii subțiri sau mai late.

Le lăsați să se zvinte 10-15 minute, apoi le fierbeți în apă clocotită cu sare. Pentru că sunt proaspete, vor avea nevoie de 3 sau cel mult 4 minute de fierbere. (chiar 2 minute dacă le fierbeți uletrior într-un sos). Dar, chiar și cu cel mai „umil“ acompaniament, veți simți diferența intre pastele proaspete, făcute in casă, si cele cumpărate.

Incercati asa ceva acasa!