Probabil ca lumea ma considera fie nebuna, fie super-erou pentru ca fac mancare aproape zilnic. Insa eu chiar cred ca a trecut vremea galetilor de ciorba facute sa dureze o saptamana, un obicei tampit si nesanatos pe care n-o sa-l inteleg vreodata.
Si cum cele 15 minute de faima prezise de domnul Warhol m-au ratat de vreo cateva ori pana acum, am decis sa ma multumesc cu 15 minute in fata cratitei de care am parte (aproape) zilnic. Ca doar asta-i menirea femeii, imi spunea cineva deunazi. 🙂 Bine-ar fi sa gandeasca si Bocusse asa, ma gandesc io, cu mintea mea 😀
Ca sa mananci ceva ca lumea, zic io (desi pentru altii ca lumea o insemna shaorma cu de toate), nu ai nevoie de mai multe de 15 minute. Cam asa e si cu pestele asta in sos dulce-acrisor despre care o sa va povestesc. Bine, nici la shaorma n-ai nevoie de mai mult de 15 minute, asta cu tot cu drum 😀
Dupa cum v-am mai zis, imi place somonul crud, dar nu-mi place aproape deloc cel gatit. Asa ca am facut un compromis (sau mai multe?) si am cumparat niste pastrav somonat. Banuiesc ca-s mai mai multe compromisuri pentru ca nu prea stiu cum si cu ce e crescut pastravul ala sa ajunga la dimensiunile si culoarea somonului. Dar daca nu mai despic firu’n patru, pestele e rezonabil si are un gust de pastrav mai gras, cu un iz vag de somon.
So, am luat un file de pastrav somonat (250-300 de grame), pe care l-am pus intr-o tigaie cu putin ulei de masline, la foc mediu. Dupa un minut am pus 2-3 de linguri de sos de soia, o lingurita de miere si suc de lamaie. Am pus si cateva rosii cherry. Cand sosul face bulbuci, adica in vreo 2-3 minute, intoarceti pestele si-l mai lasati tot pe-atat. Pentru ca sosul de soia e sarat, va sfatuiesc sa nu mai puneti sare. Cand e gata, il transferati cu tot cu sos si rosii intr-o farfurie, iar in aceeasi tigaie mai puneti putin ulei de masline si sotati cateva champignoane taiate felii. Toate treburile astea, adica pestele si legumele, merg de minune cu niste orez basmati fiert asa simplu.
Stiu, o sa aud iar: “Da, zici tu ca e simplu, dar mie imi ia mai mult de 15 minute sa citesc, dar sa mai si fac”. Atat voiam sa spun, ca stiu :).
Insa tot ar trebui sa incercati asa ceva acasa!
Nu stiu nici eu cum e crescut pastravul ca sa devina rosu, dar am citit mai demult cum se face cu icrele ca sa devina rosii, desi ele nu-s. Cu vopsea. Atunci am incetat sa mai cumpar sa-zisele icre rosii din comertul nostru socialist. Din pacate cam multe falsuri sunt si intre produsele care se recomanda a fi somon fume.
Dar in poza cel putin somonul tau pastravat arata excelent 🙂
Iar shaorma de la Dristor (daca tot e sa ne respectam) poate fi obtinuta chiar in mai mult de 15 minute. Si n-are nicio vopsea in ea 😀 100% sanatate pura 🙂
@ Dollo,
prea putini pesti din comertul socialist, cum i-ai zis tu, sunt asa cum ar trebui. chiar si aia vanduti drept marfa premium, cum e pastravul asta, la 50 de lei kg. dar nici aia super premium, gen halibut, nu-s ceea ce ar trebui sa fie, ci sunt congelati si decongelati, apoi vanduti drept fresh out of the ocean… dar asta e romania, cu asta defilam, asta (nu stiu ce:D) mancam 🙂
ziceam ca in seara aceasta voi sari peste masa. După ce am citit acest post, am chef sa maninc ceva peshte. Voi pregati rapid (chiar mai putin de 15 minute) pastrav in folie de aluminiu pe care il umplu cu legume şi verdeaţă. Este delicios!
@ Florina,
sa-i pui si cateva felii de lamaie in el si sa-l ungi cu putin ulei de masline, ca doar ai 5 litri 😀