O altă restanță de la Crăciun, din aceeași familie cu rillettes, însă mai cu sânge-albastru, așa :). Pate de ficat de pui cu ceapă caramelizată și mere la fel de caramelizate, toate frecate cu unt și mustar. O minunăție de întins pe pâine neagră.

So, pentru o două porții de pate (adică de-ajuns pentru un aperitiv pentru doi oameni) aveți nevoie de jumătate de casoletă de ficăței (300 de grame) pe care îi căliți în ulei de măsline, asezonați cu sare și piper negru. După 10 minute, le puneți puțin coniac sau, even better, armagnac (thanx dad :)) și îi mai lăsați pe foc mic, acoperiți cu un capac, să se facă ei în voie. Cam 6-7 minute. Dacă nu mai au lichid, puneți puțină apă.

Între timp, în puțin ulei de masline căliți o ceapă roșie tăiată peștișori și o jumătate de măr curățat de coajă și tăiat cubulețe. Puneți și o linguriță rasă de zahăr, să capete culoarea carameloasă. :).

Când ficățeii sunt gata, îi mixați în blender până devin o pastă fină, pe care o transferați într-un alt vas. Adăugați o lingură de unt gras, de calitate, o linguriță de muștar de Dijon și ceapa și merele caramelizate. Puneți apoi pateul într-o formă, chiar și într-un castron tapetat cu folie de pastic, ca să-l puteți scoate ușor când e rece și ca să-și păstreze forma. Lăsați-l la frigider câteva ore sau chiar peste noapte.

Bineînțeles, ceapa și merele se pot înlocui cu măsline, ciuperci, capere sau ce orice altceva vă inspiră pe moment.

Încercați așa ceva acasă!