• Penru blat
  • 100 ml apa
  • 50 ml lapte
  • 15 g drojdie proaspată
  • o linguriță zahăr
  • 1/2 linguriță sare
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 250-300 g făină
  • Pentru topping
  • Mai aveți nevoie de 3-4 cartofi medii, tăiați în felii foarte subțiri
  • 5 linguri ulei de măsline
  • 2 fire de rozmarin (sau marar verde)
  • sare
  • piper
  • mozzarella (optional)
  • Așezați un strat de felii de cartofi peste blatul de pizza și cam asta ar fi tot. Eu am pus însă și câteva biluțe de mozzarella, iar un colțișor de pizza a fost rezervat pentru pesto roșu și anghinare murată în ulei de măsline, de la prietena mea Lisa, a cărei fabrică de conserve am vizitat-o în Prato, un oraș de lângă Florența.

Recenta vizită în Toscana mi-a lăsat multe amintiri culinare și experiențe de (re)încercat și reprodus acasă. Cum ar fi o minunată pizza cu cartofi, o specialitate italiană care mi-ar fi ridicat câteva semne de întrebare înainte să ajung în Florența și la care, recunosc, nu m-aș fi gândit.

Pentru că atunci când spui pizza cu cartofi e cam cum ai spune spaghete cu pâine. Carbohidrați cu carbohidrați. După ce-am încercat așa ceva, nu mai pot spune decât: lăsați carbohidrații să vină la mine! 🙂

Despre cel mai bun aluat de pizza v-am mai povestit aici. E mai simplu de făcut decât v-ați aștepta.

Mai aveți nevoie de 3-4 cartofi medii, noi, pe care îi spălați foarte bine, dar nu îi curățați de coajă, și îi tăiați în felii foarte subțiri, străvezii chiar. Asezonați cartofii cu sare, ulei de măsline, piper și rozmarin (rozmarin prevede rețeta tradițională). Dar, de data aceasta, eu am pus mărar verde în loc de rozmarin.

Așezați un strat de felii de cartofi peste blatul de pizza și cam asta ar fi tot. Eu am pus însă și câteva biluțe de mozzarella, iar un colțișor de pizza a fost rezervat pentru pesto roșu și anghinare murată în ulei de măsline, de la prietena mea Lisa, a cărei fabrică de conserve am vizitat-o în Prato, un oraș de lângă Florența.

Dar să revin la pizza cu cartofi. O lăsați să crească în tavă încă 10 minute, apoi o puneți în cuptorul bine încins, la foc mare (200-220 de grade), timp de 10-12 minute.

Întrucât sunt subțiri și stropiți cu ulei de măsline, cartofii se vor face foarte repede, dar vor fi puțin al dente, ceea ce va da pizzei o textură minunată. Și chiar dacă atunci când veți citi vă veți mira de această varietate de pizza, așa cum am făcut și eu, vă asigur că următoarele 10 pizza pe care le-aș mânca ar fi cu cartofi.

Încercați așa ceva acasă!