galetteConform dicţonarului meu francez-român din 1978, galette înseamnă plăcintă. Şi nu cred că lucrurile s-au schimbat prea mult între timp :). Îmi mirosea mie a o traducere de când am pus prima dată ochii pe galette, dar parca sună mai bine pe limba ei, nu?

Până la urmă, galette este o plăcintă atipică, nu seamănă cu plăcintele clasice româneşti. E o plăcintă “dezvelită”, un fel de tartă parţial acoperită, pentru că marginile aluatului acoperă totuşi umplutura. Galette poate fi dulce sau sărată – de cele mai multe ori e dulce – iar una dintre cele mai populare variante ale ei, Galette des Rois (plăcinta regilor) se mănâncă în Franţa de Bobotează, conform tradiţiei.

Eu nu mai puteam aştepta până la Bobotează căci, după cum ziceam, am pus ochii de multă vreme pe plăcinta asta. Pretextul ca s-o fac au fost nişte minunăţii de prune brumării, care par a fi obsesia mea (culinară) în această toamnă. Bine, prune şi nişte piersici :P .

Pentru galette e nevoie de obicei de pate sablee, un aluat fraged, cu zahăr. Însă cum aluatul ăsta e pretenţios şi se întinde greu – de fapt, se cam rupe atunci când îl întinzi – tocmai din cauza cantităţii mai mari de zahăr, puteţi folosi un alt tip de aluat fraged, pe bază de unt, dar cu foarte puţin zahăr sau fără zahăr deloc: pate brisee. Sau îl puteţi cumpără din supermarketuri. Oricum, dulceaţa fructelor va compensa lipsa zahărului din crustă.

Aşa că întindeţi o foaie mai grosuţă, peste care aranjaţi frumos felii de fructe (sau de legume, sau legume şi brânză, pentru varianta sărată).

galette-cruda1

Presăraţi apoi câteva linguri de zahăr, îndoiţi marginile peste fructe, le ungeţi cu ou şi presăraţi zahăr tos peste marginile foii, pentru un aspect rustic.

galette-zahar1

That is absolutely all!

Plăcinta trebuie coaptă la foc mic, eventual pe funcţia cu ventilator, pentru ca aluatul să absoarbă sucul pe care îl vor lăsa fructele şi ca să se rumenească frumos. Cred că puteţi s-o lăsaţi 10 minute la 200 de grade, apoi încă 20-30 de minute la 150 de grade. Dar mai verificaţi şi voi din când în când.

galette

galette-jos1

E nepretenţioasă si refreshing, pentru că are multe fructe, dar în acelaşi timp “bogată”, datorită aluatului cu unt.

Acest post a fost publicat pe Eva.ro in data de 13 septembrie 2011.