• Pentru foaie
  • 150 g unt
  • 1 ou
  • 1 praf de sare
  • 300 g faina
  • 1-2 linguri apa foarte rece
  • Pentru cremă
  • 4 gălbenușuri
  • 300 ml lapte integral
  • 1 lingura faina
  • 2 linguri amidon
  • 250 g zahar
  • sucul de la o lamaie si jumatate (sau 3-4 limes)
  • coaja de la o lamaie (sau 2 lime)
  • 50 g unt
  • Pentru bezea
  • 4 albușuri
  • 8 linguri zahăr tos
  • 1 linguriță suc de lămâie

Am facut saptamana trecuta pentru prima data prajitura asta, care m-a cucerit cu amestecul de texturi si arome, pornind de la un strat “nisipos/sfaramicios”(aluatul), trecand printr-o crema fina, catifelata si acrisoara, ca sa ajungi in final la bezeaua dulce, crocanta si usor caramelizata. Pana acum, e una dintre cele mai bune combinatii dulce-acrișor pe care le-am incercat.

Pentru aluatul de tartă (pate briseé), mixați într-un blender untul și făina, până obtineti o textura nisipoasa, dupa care incorporati oul și sarea, iar dacă e nevoie adăugați apa foarte rece. Intindeti aluatul intr-o forma de tarta, intepati-l usor cu o furculita si bagati-l la cuptorul bine incins 10 minute (180 de grade), apoi îl lăsați la răcorit.

Amestecati mai intai gălbenușurile, faina, amidonul si zaharul, apoi turnati incet laptele si amestecati cu un tel. Lasati amestecul pe foc mic, pana se ingroasa, amestecand in continuu. Apoi stingeti aragazul si adaugati zeama si coaja de lamaie. Adaugati untul si lăsati sa se răcească, amestecând din când in când, pentru a evita formarea unei pojghițe la suprafața cremei.

Turnati crema de lamaie in forma de tartă, peste aluat, și dati totul la cuptor incă 30 de minute, la 160 de grade.

Bateti spumă cele patru albusuri si zahăr, până obțineți o bezea. La final încorporați sucul de lămâie. Când tarta e gata și s-a răcit complet, ornați cu un poș, apoi puteți carameliza bezeaua cu o torță electrică sau o puteți lăsa așa cum e. Puneți tarta in frigider cateva ore.

Pont:

Puteți aromatiza laptele cu diverse ierburi/condimente. Într-o variantă cu suc de lime în loc de lamaie, eu am lasat laptele fierbinte la infuzat cu busuioc japonez (perilla roșie), o microplantă foarte aromată, pentru că mi s-a părut că această aromă este complementară cu cea de lime. Dar puteți aromatiza și cu busuioc obișnuit sau cu orice altă plantă vă place.

Încercați așa ceva acasă!