Nici n-au aparut bine capsunele culese de capsunarii romani din Spania, ca mi-a si revenit dependenta de primavara. Si asta nu-i nimic. Atunci cand vor aparea capsunele alea aromate, culese de capsunarii romani din Romania, o sa-mi pun o galeata sub nas, asa cum au caii sacul cu ovaz :D. Sper sa nu-mi revina si alergia la capsune pe care am avut-o ceva vreme, dar care m-a scutit in ultimii ani.
Revenind de la caii la oile noastre, o sa va povestesc despre prajitura asta buna si acrisoara ca o zi de aprilie. Bineinteles, nu atat de buna ca ziua de azi, in care my beloved husband a implinit o varsta fatidica :).
So, luati niste foietaj din magazin. Va recomand aluatul de la Morarita, e cel mai OK, din ce-am vazut pe eticheta. Eu una nu stiu daca ma voi incumeta vreodata sa fac foietaj. Poate la batranete.
Luati o foaie de aluat si o puneti intr-o tava tapetata cu hartie de copt, o intepati in cateva locuri cu furculita, iar deasupra puneti alta hartie de copt. Peste care puneti o mana de boabe de fasole, care vor impiedica aluatul sa se umfle. Bagati tava la cuptorul bine incins vreo 5 minute, apoi lasati focul mic. Daca observati ca foaie se umfla, puteti s-o intepati prin hartia de copt cu un cutit. O lasati inca 10 minute, apoi scoateti hartia de copt de deasupra (si fasolea, of course), presarati doua linguri de zahar peste aluat si-l lasati sa se rumeneasca inca vreo 10 minute.
Pentru crema aveti nevoie de frisca si iaurt tare. Olympus cel ideal 🙂 Asa ca faceti voi o frisca in casa, din smantana de frisca 35% grasime de la Dorna, cu mult zahar si seminte de vanilie. Adica la 300 de ml de frisca puneti vreo 5 linguri de zahar pudra. La final, cand frisca e tzeapana, puneti o cutie si jumatate de iaurt. Puneti mousse-ul de iaurt in foietajul rece, il nivelati cum va vine, mai futurist sau mai cuminte, ornati cu capsune si lasati prajitura la frigider o ora-doua inainte de-a da atacul.
Incercati asa ceva acasa!
Photos: Courtesy of Florin Ghioca
Nota
Cum se-ntampla din ce in ce mai des, Academia Romana a luat iar greseala si-a legitimat-o. Adica pluraul capsuni, folosit corect pentru planta de capsun, este acum acceptat si cand se vorbeste despre fructe. Dar eu ma incapatzanez sa-l folosesc pe celalalt, CAPSUNE, si ma mir ca “stimabilii” din Academie inca il accepta si p’asta.
Nota 2
Boabele de fasole pot fi refolosite in acelasi scop. Nu le aruncati, ci pastrati-le intr-un borcan etans si refolositi-le.
Daca nu am facut foeietaj pana acuma inseamna ca nu-s batrana ?
In alta ordine de idei,sa stii ca-i fix pe gustul meu.
Sa vina numai capsunile romanesti la rand,ca ma scald in ele. :)))
@ Lia inseamna ca esti practica 🙂 sau foarte ocupata, ca mine, in ultima vreme.
Bine te-am gasit!
Ma simt bine aici si ce am citit e pe gustul meu!
Felicitari pt.blog!
Iubesc prajiturile astea bune care se fac repede.
Uf,nu mai avem mult pina la capsunile adevarate(de Halmeu)…
@ Mariana. Multumesc frumos, fac si eu ce pot cu blogul 🙂