• un pui (1,5 - 2.00) kilograme
  • o conserva de naut (400 gr)
  • o capatana de usturoi
  • o lamaie
  • 2 linguri de muștar
  • 2 linguri de ulei de măsline, sare, piper, puțin chili uscat
  • cimbru verde ramurele

Ce se află pe mesele românilor – de fapt, ce zic eu, pe mesele pământenilor – mai mult decât orice altceva? Puiul, sunt aproape convinsă, deși rareori ieșim din șablonul grătarului sau al puiului prăjit. Dar ce-ați zice să-l umplem cu năut și mirodenii, să-l rumenim în cuptor și să-l aromatizăm la final cu un pesto de leurdă? E friptura care are deja garnitura inclusă, perfectă pentru weekendul ce se apropie.

Aveți nevoie de un pui nu foarte mare, de 1,5-1,7 kilograme. Îl spălați, în condimentați cu sare și piper în interior, iar la exterior îl ungeți cu un sos format din 2 linguri de muștar, 2 linguri de ulei de măsline, sare, piper, puțin chili uscat.

Umpleți apoi puiul cu boabe de năut fiert (din conservă), o jumătate de căpățână de usturoi (spălată și tăiată trasversal), câteva rămurele de cimbru și jumătate de lămâie. „Sigilați“ apoi puiul cu câteva scobitori și-l puneți într-o tavă, la cuptor sau, și mai bine, într-o pungă de copt, pe care o sigilați.

Îl lăsați cam o oră la foc mediu spre mare (200 de grade), timp în care puiul se va coace, se va frăgezi și va lăsa o mulțime de sucuri aromate. Apoi înlăturați punga și-l lăsați încă 20-30 de minute la foc mediu (170-180 de grade), să se rumenească.

Când e gata, scoateți tot din interiorul puiului: năutul, apoi curățați ustuoiul copt, la fel și miezul copt de lămâie. Faceți un piure grosier din toate acestea, pe care-l serviți împreună cu puiul porționat, condimentat cu un sos pesto picant, făcut din leurdă (după acest model, doar că înlocuiți busuiocul cu leurda).

Nu-i așa că e perfect și ușor pentru o masă de weekend, în familie?

Incercati asa ceva acasa!