Intrate in patrimoniul gastronomic al Frantei, quiche-urile sunt considerate o parte importanta a cuisine de terroirs* (bucataria autentica, traditionala, veritabila dintr-o tara, dintr-o regiune, dintr-o zona). Asa ca fiecare regiune din Franta se lauda ca si-a adus aportul la cuisine de terroires, iar Lorena a dat lumii quiche-ul. Bine, despre el se pune ca ar fi aparut demult, pe vremea Imperiului Carolingian si ca denumirea ar veni din germana (de la küchen, care inseamna prajitura). Va mai amintiti de Alsacia si Lorena, care au fost un fel de minge de ping pong intre Franta si Germania, de-a lungul timpului. Un fel de na-ti-o tie, da-mi-o mie 🙂

Insa francezii-s nationalisti pana-n foie gras, drept urmare cand spui quiche, aproape instantaneu vine si urmarea: Lorraine. Adica un quiche din Lorena :).

Quiche-ul este de fapt o tarta sarata (care poate constitui un antreu, dar si un pranz mai usor sau o cina) si cu toate ca exista zeci de sortimente, trei sunt ingredientele de baza: crusta, ouale si smantana lichida dulce. Din ultimele doua se face un amestec caruia cei din Lorena ii spun migaine.

In ceea ce priveste crusta, ideal e pate brisee, un aluat despre care v-am mai povestit si care se foloseste la diverse tarte. In varianta aceasta, sarata, nu mai puneti insa zahar. Puteti coace crusta partial inainte: o puneti in tava de tarta, apoi puneti o hartie de copt si niste fasole uscata boabe (care are rolul de a a nu lasa crusta sa creasca prea mult si, totodata, nu lasa marginile sa “cada”) si o lasati la cuptor la foc mare aproximativ 6-7 minute. Sau puteti cumpara pate brisee de la Mega Image si la Cora. Eu nu coc aluatul inainte.

Migaine

De-aici incolo, va lasati gusturile sa dicteze si puneti in migaine tot ce doriti: bacon (asa avem un quiche Lorraine clasic – doar cu ou, smantana si bacon), spanac, branza, branza de capra, ciuperci, ardei gras, chorizo, salami, pui, jambon, praz, rosii cherry sau absolut orice altceva va place.

Raclette

Raclette

Eu am facut doua variante: una cu ceapa verde si jambon si una cu bacon, ciuperci si branza Raclette – o branza elvetiana extraordinara, in opinia mea, desi nu cred ca e chiar pentru toate gusturile, deoarece intra in categoria stinky. Daca totusi va tenteaza, gasiti Raclette la Mega Image si la Cora. Nu, n-am un barter cu ei, dar ma gandesc ca as putea avea daca mai zic de vreo cateva ori :).

Dupa cum va spuneam, eu nu coc aluatul inainte. L-am asezat in tava de tarta, apoi am pus amestecul: 2 oua intregi, 250 de ml de smantana lichida, un praf de sare, piper, cateva fire de ceap verde, tocate, cateva felii de jambon, taiate marunt.

In celalalt am inlocuit ceapa si jambonul cu bacon, cateva ciuperci feliate si bucati grosiere de raclette.

Un quiche sta la cuptor (daca nu coaceti aluatul inainte) cam 25-30 de minute, intai la foc mare, cam 5 minute, apoi la foc mic. Ar fi bine sa-l lasati sa se raceasca putin inainte sa-l taiati. Daca ati copt aluatul inainte, mai lasati quiche-ul in cuptor, la foc mic-mediu aproximativ 15 minute.

quiche cu branza

Incercati asa ceva acasa!

* Terroir vine de la terre (pamant) si era un termen asociat mai degraba cu vinul. Calitatea strugurilor si a vinului are foarte mult de-a face cu solul in care este plantata vita de vie. Cred ca terroir s-ar traduce “local” si se refera, dupa cum spuneam la bucataria autentica dintr-o tara, dintr-o regiune, in timp ce produits du terroirs sunt acele produse specifice unui loc (cam ca Magiunul de Topoloveni sau Carnatii de Plescoi).