• Pentru blat
  • 150 g unt
  • 250 g făină
  • 1 ou
  • 1 praf de sare
  • 1 lingură apă foarte rece
  • Pentru umplutură
  • 300 g nuci pecan
  • 150 g zahăr brun
  • 100 ml sirop arțar
  • 3 ouă
  • 75 g unt
  • 1 praf sare
  • ½ păstaie vanilie

Rețeta de plăcintă cu nuci pecan mă bântuie de ceva vreme, pentru că eu aș pune nuci în foarte multe chestii dulci și sărate. Aș putea spune că-s nuts about them :). Așa că un desert în care ingredientul principal să fie minunățiile astea se cerea imperios precum anticipatele.

Întrucât nu m-a crescut mama cu rețeta de plăcintă cu nuci pecan, ci mai degrabă cu tort de mere, am căutat colo unde ea este un clasic, adică în SUA. Așa am găsit o variantă (cu alcool) care s-ar fi pretat copios în vremea burlăciei mele, dar nu acum când avem progenitura avidă de dulciuri pe lângă casa omului :). Așa că am adaptat această rețetă de plăcintă cu nuci pecan și iată ce s-a întâmplat.

Rețetă de plăcintă cu nuci pecan – Ingrediente

Pentru blat

150 g unt

250 g făină

1 ou

1 praf de sare

1 lingură apă foarte rece

Pentru umplutură

300 g nuci pecan

150 g zahăr  brun

100 ml sirop arțar

3 ouă

75 g unt

1 praf sare

½ păstaie vanilie

Pentru aluat, untul trebuie să fie foarte rece. Îl tai cubulețe și îl ții la congelator 15-20 de minute. Îl pui în blender cu făina și mixezi până obții un aluat nisipos. Adaugi sarea, oul și apa foarte rece (eventual cu gheață). Mixezi până obții un aluat omogen, pe care îl scoți din blender, îl învelești în folie alimentară și îl pui la frigider, o oră.

Rețetă de plăcintă cu nuci pecan – Mod de
preparare

Pentru umplutură, mixezi în blender nucile pecan, având grijă să păstrezi 15-20 de jumătăți de miez pentru decor.

Într-un bol, mixezi untul la temperatura camerei cu zahărul, apoi adaugi ouăle, unul câte unul. Încorporezi siropul de arțar, pui un praf de sare pentru a contrabalansa dulceața umpluturii, semințele de vanile și omogenizezi.

Întinzi o foaie din aluat de aproximativ jumătate de centimetru grosime. O pui într-o formă de tartă, cu pereții înalți, apoi torni umplutura și așezi deasupra jumătățile de nucă.

Pui plăcinta cu nuci pecan în cuptorul încălzit în prealabil și o ții 10 minute la 200 de grade (foc mare), apoi 25-30 de minute la 160 de grade Celsius.

Sunt puține ingrediente în această rețetă de plăcintă cu nuci pecan, siropul de arțar îi dă o aromă deosebită, dar evidențiază ingredientul principal: nucile pecan. Rezultatul e spectaculos, tarta e densă, iar o felie mică e foarte sățioasă.

Pont: Pune coaja de la păstaia de vanilie într-un borcanel cu zahăr, las-o o săptămână și obții zahăr vanilat mult mai parfumat decât cel cumpărat.

Încercați așa ceva acasă & share if u care!