• 300-350 de grame de bicuiti de calitate, cu unt
  • 100 de grame de unt de calitate
  • 2 linguri de pudra de cacao
  • 150 de grame de zahar
  • 100 de ml de smantana lichida grasa
  • rahat, nuci, esenta de rom

Toată țara a serbat Ziua Națională a României cu fasole cu ciolan. Sau sărmăluțe. Sau fasole cu cârnați. Și pentru că și anul ăsta n-am putut strica tradiția și am muncit, eu am sărbătorit abia pe 2 decembrie. Cum? Cu salam de biscuiți. Eu una îl consider bun național.

Mama ne făcea des salam de biscuiți când eram mici. Deh, dulciuri spornice, cu ingrediente care se găseau în comerțul socialist (deși untul și pudra de cacao erau o problemă). Ani de zile l-am uitat, însă amintirea latentă a înviat zilele astea. Iar cu niște ingrediente de calitate a ieșit un desert demn de vremurile astea democratice.

Aveți nevoie de 300-350 de grame de biscuiți fini, cu unt, de genul petit beurre. Îi rupeți în sferturi, însă opriți vreo câțiva (10-12) pe care îi sfărîmați.

Pentru cremă aveți nevoie de 100 de grame de unt de calitate (82 % grăsime), 100 de ml smântână lichidă dulce, grasă ( 35 % grăsime), 150 de grame de zahăr, 2 linguri de pudră de caco de calitate (eu folosesc Valrhona, însă, din păcate, nu se găsește în România sau n-am văzut-o eu), semințe de vanilie sau zahăr vanilat, esență de rom.

Puneți într-un vas nonaderent untul, smântâna și zahărul și le lăsați la foc mic, până se topește untul și este încorporat zahărul. Adăugați pudra de cacao, vanilia și romul, iar după un minut îndepărtați vasul de pe foc și lăsați crema să se răcească total.

Când crema e rece, adăugați biscuiții (atât cei rupți, cât și cei sfărâmați) și omogenizați amestecul. Salamul de biscuiți se poate limita la atât, că doar e salam de biscuiți, dar de ce să ne limităm? Eu am mai adăugat bucățele de rahat (100 de grame) și câteva nuci ușor rumenite într-o tigaie. Nici nu vă închipuiți ce gust au nucile rumenite cu puțină sare, ar fi o gustare de sute de ori mai bună ca pseudochipsurile și crackersii din magazine. Dar asta e altă poveste.

Revenind, eu vă sfătuiesc să adaugați rahat și nuci în salamul de biscuiți. Lăsați compoziția încă 15-20 de minte în vas (timp în care biscuiții vor absorbi lichidul), apoi formați un salamul pe care îl împachetați în hârtie de copt sau folie alimentară. Îl lăsați în frigider măcar câteva ore (sau chiar peste noapte), înainte de a-l mânca.

[singlepic id=666 w=620 h=440 float=center]

Aceasta postare a fost publicata pe Eva.ro in data de 4 decembrie 2012.