• 150 g macrou afumat, fără piele și oase
  • 200 g mix salată: lollo bionda, lollo rosso, salată verde, ruccola, valeriană
  • 1 castravete mic
  • 2 legături ceapă verde
  • 4-5 roșii cherry
  • 2 linguri ulei de măsline
  • suc de lămâie
  • porumb dulce din conservă (opțional)
  • cateva masline (opțional)
  • sare, după gust

Și în materie de gastronomie sunt mode. Una dintre ele a fost (este încă?) somonul. Nu știu dacă din snobism sau nu, dar toată lumea mănâncă somon, o specie care e pe la coada preferințelor mele în materie de pește. Și nu mi-e rușine să spun că unul dintre preferații mei e un pește „popular“ acum mulți ani, dar marginalizat pe nedrept în ultima perioadă: macroul.

Îmi place macroul
în multe variante: preparat la grătar, la cuptor, marinat sau afumat. Acesta
din urmă chiar e genial. Macroul e un pește gras, astfel că nu se usucă în
timpul procesului de afumare, nu devine fad, ci rămâne cărnos și suculent.
Rușii îl mănâncă pe felii de lămâie, înainte de vodcă.

Cum la noi nu e Siberia ci mai degrabă Sahara zilele astea, eu zic să-l punem într-o salată fresh. Aveți nevoie doar de câteva ingrediente: salată de orice fel: lollo bionda, lollo rosso, salată verde, ruccola, valeriană. Oricare dintre ele sau toate împreună. Apoi felii de roșii, felii de castravete și multă ceapă nouă, fragedă, tăiată subțire. Ah, ceapa face totul în sala aceasta. Sau ceapă roșie. Dacă vreți, puteți adăuga și boabe de porumb sau măsline.

Apoi felii de macrou, sare, foarte puțin ulei de măsline (macroul e un pește gras, după cum vă spuneam) și mult suc de lămâie. Să asezoneze peștele și să „îmblânzească“ ceapa. E o salată foarte fresh și sățioasă, iar dacă nu faceți abuz de macrou (deși e cam dificil J), caloriile din legume aproape că nu contează. Iar daca stoarceți lămâia peste ea exact înainte de a o mânca, poate fi un prânz extrem de ușor de preparat pentru serviciu. Dar să-l împățiți cu colegii, nu vreți să fiți singurrii care mănâncă ceapă :).

Încercați așa ceva acasă!