E o vorbă de-a noastră care s-ar aplica cu succes prin Franța: câte sate în Provence, atâtea feluri de Salată Nicoise. Căci, deși are câteva ingrediente de bază, salata asta vestită în toată lumea naște dezbateri aprinse, de la locul de origine, până la modul de preparare. Cum îi spune numele, trebuie să fi fost inventată la Nisa, însă și-o dispută și Provence-ul, și Monte Carlo. Si cum Monaco e un stat in stat, azi ajungem in Franta, in episodul 35 din Ocolul Pamantului in 50 de retete.

Un lucru e cert: popularitatea acestei salate – cunoscută până acum câteva decenii doar pe plan local – a crescut enorm (mai ales în SUA) după ce Julia Child a inclus-o în celebra ei carte de bucate, „Mastering the Art of French Cooking“.

După cum spuneam, Salata Nicoise are câteva ingrediente de bază: legume, ton, anșoa și ouă fierte. În ceea ce privește legumele sunt destule dezbateri, dar și destule variațiuni pe o temă dată. Francezii mai că v-ar trimite la ghilotină dacă ați pune legume gătite în această salată și toate salatele Nicoise pe care le-am mâncat eu în Sudul Franței respectau regula crudităților. Englezii și americanii și-au permis niște ajustări, iar pe principiul „cu cât mai mulți, cu-atât mai veselă e petrecerea“ am mers și eu.
[singlepic id=577 w=620 h=440 float=center]

Legumele care se pun în mod tradițional în acest fel de mâncare sunt: salată verde, roșii, ceapă, ardei gras roșu (eu am renunțat la el) și măsline. La mine au urmat niște cartofi noi fierți în coajă și fasole verde crocantă, fiartă al dente, deci merit să fiu ghilotinată :). În ceea ce privește tonul, puteți opta pentru ton din conservă sau ton proaspăt, făcut pe grătar (mai mult sau mai puțin gătit, eu îl prefer mediu). Despre ouăle fierte nu vă pot ține o prelegere, nici despre anșoa, pe care nu trebuie decât să-l cumpărați de la magazin și să-l scoateți din borcan.

Toate ingredientele astea se vor lega pe veci cu o vinegretă din ulei de măsline extravirgin, oțet sau suc de lămâie (mie mi se pare că merge mai bine în această combinație), sare, piper, un vârf de linguriță de muștar de dijon, un vârf de linguriță de miere (dar puteți renunța la ultimele două).
Încercati asa ceva acasa!

[singlepic id=578 w=620 h=440 float=center]

Aceasta postare a fost publicata pe Eva.ro in data de 24 iulie 2012!