Cum weekendul la Busteni s-a soldat, pe langa tocanita de gâscă si puiul de tara in vas de lut, cu niste mere culese direct din pom, din gradina, si cum am mancat acolo si una dintre cele mai bune salate de cruditati ever, m-a pocnit inspiratia: salata Waldorf.
De fapt, inspiratia i-a pocnit pe altii, pe la 1800 si ceva, eu am fost un simplu executant ale uneia dintre cele mai celebre si bune salate din lume. Sa revenim la merele din gradina fermecata de vizavi de Wilder Kaiser (glumesc, era doar Caraimanul, da’ semana un pic :D). Ei bine, merele astea mici, nestropite, ne-umplute cu hormoni, crocante si acrisoare chiar au gust de mere, nene!
Iar atunci cand le culegeam din pom, ma minunam de parca as fi vazut marmote invelind ciocolata in staniol :D.
Well, asta-seara, din doua mere super bune si o telina medie ne-am rezolvat cina :D. Merele si telina curatate de coaja se dau pe razatoarea mare si imediat se stropesc cu suc de lamaie, ca sa nu se oxideze si sa ramana albe. Se amesteca apoi cu1-2 linguri de maioneza (unii prefera dressing de iaurt). Si, da, am frecat un pic si la o maioneza (de fapt, mixerul a facut asta), caci nu prea sunt adepta celei cumparate.
Aceasta este reteta originala, inventata de maitre d’hotel de la hotelul Waldorf, insa Wiki zice ca mai tarziu niste chefi s-au gandit sa adauge si miez de nuca. Si bine au facut, zic eu, pentru textura lor crocanta si aroma uleioasa merg de minune cu marul si telina. Tocati grosier miezul de la doua-trei nuci (ce-i prea mult strica), asezonati apoi cu sare si foarte putin piper si aveti in castron o capodopera de simplitate. Am incercat cu paine neagra, insa am decis ca e mult mai buna simpla, goala, pentru ca nuca suplineste cu succes painea.
Cam atat trebuie sa va bateti capul pentru o masa un pic mai altfel, iar eu va doresc soare si mere bune :).
Incercati asa ceva acasa!
Hallo,
numai o intrebare am ( serioasä si färä ironie).
Stii mai mult de Hormoni care se bagä in Fructe ??
Sau a fost numai asa o Vorbä ???
Gourmand
buna. nu stiu foarte mult, insa cat stiu mi-e de ajuns ca sa incerc, pe cat se poate, sa ma feresc. foarte multe dintre fructele si legumele de pe piata din Romania si din strainatate, in special cele din hipermarketuri, sunt tratate cu pesticide, hormoni de crestere, sunt supuse la tot felul de procedee ca sa fie cat mai frumoase, lucioase, tari etc. asta e realitatea si e trista. dar, cum spuneam, incerc sa ma feresc cat pot, asa ca ori de cate ori am ocazia cumpar din piata, de la tarani sau chiar de la tara, cand ajung (ce-i drept, foarte rar). fructele si legumele naturale nu au aspectul ala perfect, dar sigur sunt mai sanatoase. cat despre gust, e cu totul si cu totul altul…
dar sunt convinsa ca vei gasi mai multe informatii daca vei cauta pe internet, in presa din romania s-a tot scris despre asta.
buna. nu stiu foarte mult, insa cat stiu mi-e de ajuns ca sa incerc, pe cat se poate, sa ma feresc. foarte multe dintre fructele si legumele de pe piata din Romania si din strainatate, in special cele din hipermarketuri, sunt tratate cu pesticide, hormoni de crestere, sunt supuse la tot felul de procedee ca sa fie cat mai frumoase, lucioase, tari etc. asta e realitatea si e trista. dar, cum spuneam, incerc sa ma feresc cat pot, asa ca ori de cate ori am ocazia cumpar din piata, de la tarani sau chiar de la tara, cand ajung (ce-i drept, foarte rar). fructele si legumele naturale nu au aspectul ala perfect, dar sigur sunt mai sanatoase. cat despre gust, e cu totul si cu totul altul…
dar sunt convinsa ca vei gasi mai multe informatii daca vei cauta pe internet, in presa din romania s-a tot scris despre asta.
am intrat intamplator pe site, cautand prin gugal o reteta de coaste la cuptor… si am ajuns aici… mi-e groaza cand ma gandesc la fructele din super-hiper-extra-ultra market (piata e la cativa km buni de mine,si sa merg pana acolo doar pentru 1-2 kg de fructe, nu ma incanta), dar as face o incercare la reteta de mai sus. arata delicios!
nici in piata, din pacate, in ultima periooada nu prea mai gasesti legume si fructe netratate. dar oricum sunt mai multe sanse ca intr-un hipermarket. salata waldorf chiar e buna, e o alternativa fresh . bine ca mi-ai readus si mie aminte, o sa fac si eu, uitasem de ea 😀