• 1 pachet foi subtiri de placinta (400 g)
  • 300 g cartofi fierti
  • 100 g de mazare congelata
  • 1 legatura de ceapa verde
  • 1 legatura coriandru
  • 1 legatura menta proaspata
  • sare, dupa gust
  • 2 lingurite garam masala.
  • ulei pentru prajit

E (aproape) imposibil ca cineva din tara asta sa nu fi auzit de manelistul brazilian Michel Telo si de maneaua lui care urla din toate discotecile, pietele si BMW-urile. Asa ca e foarte probabil ca samosa – numele unui preparat indian foooooarte bun – sa sune cam ca refrenul manelei mai sus-mentionate. Pentru cei care nu suna asa, plecaciuni, as vrea sa ma numar printre voi si sa nu fi auzit niciodata aceasta jelanie pe ritmuri alerte. Asa ca samosa din India sa fie azi, in episodul 26 din Ocolul Pamantului in 50 de retete.

Samosa e un aperitiv destul de consistent, iar daca nu te opresti dupa vreo 2-3 triunghiuri din astea fermecate s-ar putea sa nu mai ajungi la curry, pentru ca deja te-ai saturat. Samosa poate fi o mancare vegetariana (de cele mai multe ori), dar si cu carne, varianta pe care, evident, orice om normal (recte carnivor) ar prefera-o. Ce sunt de fapt samosele astea? Niste pateuri umplute cu diverse chestii (de cele mai multe ori legume, dupa cum va spuneam) si apoi prajite in baie de ulei.

Pentru ca sunt destul de grase dupa ce le prajesti in ulei, eu nu am folosit foietaj (care are si ala unt sau margarina in el, din pacate, cele existente pe piata din Romania au margarina), ci foi subtiri de placinta.
Pentru umplutura am avut 300 de grame de cartofi fierti, 100 de grame de mazare congelata, o legatura de ceapa verde tocata, coriandru tocat, menta proaspata tocata, sare, piper si garam masala. Garam masala, adica un amestec de condimente (facut de mine), dupa ce am rumenit putin condimentele intr-o tigaie si apoi le-am rasnit. In principal am folosit cardamom, piper negru boabe, curcuma, scortisoara, cuisoare, boabe de mustar negru, fenugrec, chimen indian si (muuuult) ardei iute, rosu, uscat. Dar , le gasiti pe toate ca si amestecul de masala, in magazine fizice Obor, Bebetei sau maazine online.

Pasati cartofii cu furculita, adaugati mazarea fiarta 2 minute in apa clocotita, ceapa verde tocata, verdeturile tocate, apoi condimentele.

Daca preferati o varianta cu carne, inlocuiti cartofii si mazarea cu 300 de grame de carne macra de porc, tocata. Celelalte ingrediente raman aceleasi: ou, ceapa verde, coriandru, menta, garam masala.

Umpleti foile de placinta cu umplutura preferata (forma specifica samosei e de triunghi, dar tehnica e un pic mai dificila), asa ca puteti face niste rulouri, avand grija sa aiba capetele sigilate, pentru ca umplutura sa ramana inauntru in timpul prajirii.

Le prajiti in ulei foarte incins, iar daca le faceti cu carne va recomand sa le lasati sa se prajeasca la foc mic, pentru ca altfel se vor rumeni prea tare la exterior si vor fi crude in interior. Daca simtiti nevoia, puteti face si o raita (un sos de iaurt cu legume – castraveti, rosii – si/sau verdeturi: menta, coriandru) sau un chutney.

Incercati asa ceva acasa & share if u care!