V-am mai povestit despre obsesia mea pentru somonul crud si bleah-ul aproape existential cand e vorba de ala gatit. Asa ca am profit de vizita lui Mr. Dinu-cel-neiubitor-de-peste pe taramuri tare nordice unde somonul e la el acasa, numai ca eu am profitat in Romania, in timp ce el manca mancare africana la Stockholm :D. Da, am profitat, ziceam, dar trebuia sa rup fraza ca era prea lunga :).

Cat a fost plecat nu l-am tradat cu vreo friptura de cerb (maybe next time :D) ci mi-am luat un frumos file de somon, pe deasupra si pescuit, nu din ala de acvacultura, crescut si hranit cu fratii lui:D

Ideea e simpla cu somonul marinat/conservat, ca nu gasesc alt termen. Poate somon sarat… hmmm, dunno. Cred ca intelegeti voi daca-i spun cured salmon :).

Fileul se curate de piele si de eventualele oase, se fasoneaza (adica indepartati toti franjurii de carne si bucatelele de piele), se spala, se usuca intre servetele absorbante, apoi se acopera cu un amestec facut dintr-o lingura de sare de mare grunjoasa (eu am pus din rezerva Guerande), o lingurita de zahar, coaja rasa a unei lamai si o legatura de marar tocat. Asta pentru un file de 300 de grame, atat a avut cel pe care l-am cumparat eu.

Pestele se lasa asa o noapte (depinde totusi de grosimea fileului sau de cat de crud va place), timp in care va elimina multa apa. Se aseaza apoi pe servetele de hartie, care vor absorbi surplusul de lichid, apoi se lasa la zvantat inca vreo cateva ore bune, chiar jumatate de zi (in frigider sau afara).

Se curata crusta de ierburi – pentru aspect dar si pentru gust puteti sa lasati cateva firisoare de marar – apoi il feliati subtire si il mancati cu lamaie sau lime si castravete. A, si cu paine neagra cu ierburi (coming soon).

Incercati asa ceva acasa!