[singlepic id=345 w=620 h=440 float=center]
Pentru că peste exact două săptămâni(intre timp m-am si intors) mă voi întoarce în locul care m-a sedus cum doar un alt oraş din lumea asta a mai reuşit s-o facă, în Istanbul, oraş al extremelor şi-al inimii mele, o să prefigurez această călătorie cu o părticică din exhuberanta bucătărie turcească.

Ştiu, cu gândul la Istanbul, am intrat în perioada turcească de ceva vreme şi vă mărturisesc că nu-i deloc albastră , ci colorată şi explozivă.

Vinetele şi dovlecii sunt printre cele mai întâlnite legume la mesele turcilor, se găsesc fără nicio problemă şi la noi în orice sezon şi mai au un avantaj, în opinia mea. Deşi e clar că sunt crescute în sere, gustul lor nu e radical schimbat iarna faţă de cel pe care-l au vara şi toamna, când e perioada lor.

Şi-uite aşa, c-o vânătă şi-un dovlecel, se mai rezolvă rapid o masă de seară. Rapid şi cu efect de „iar-am-băgat-în-mine-ca-tâmpita-dar-era-atât-de-bun-că-nu-mă-puteam-opri“.:)

Tăiaţi vânăta şi dovlecelul în felii de jumătate de centimetru, le săraţi uşor şi le puneţi pe grătar.Pe măsură ce sunt gata şi le scoateţi, le stropiţi cu ulei de măsline. Acoperiţi apoi vasul şi lăsaţi-le să-şi lase toate sucurile alea minunate.

Între timp preparaţi sosul, deoarece legumele sunt doar pretextul pentru sosul ăsta, în faţa căruia cuvintele pălesc. Zdrobiți câţiva căţei de usturoi (cu cât mai mulţi, cu-atât mai vesel, aşa că eu am pus o turmă-ntreagă în combinaţie. Pardon, o căpăţână). Puneţi apoi 2-3 linguriţe de ulei de măsline, câteva linguri bune de iaurt tare, o linguriţă de miere, suc de lămâie, piper, boia iute, pătrunjel verde tocat şi o lingură de tahini. Tahini e o pastă de seminţe de susan, folosită în mod constant în bucătăria arabă. La noi se găseşte în borcane (de obicei de plastic) la măcelăriile arăbeşti şi la raioanele cu condimente exotice din hipermarketuri şi costă în jur de 20-30 de lei.

Revenind la sosul pentru care vocabularul meu are doar admiraţie, dar nu cuvinte, vă mai spun că omogenizaţi bine toate cele de mai sus şi dregeţi gustul după cum vă place: mai acru, mai dulceag, mai picant sau mai sărat.

Îl turnaţi peste legumele făcute la grătar şi mâncaţi totul cu orez basmati simplu, fiert.

Această postare a fost publicată pe Eva.ro în data de 10 februarie 2012.