• o legatura de sparanghel verde sau alb (500 gr)
  • 2 oua de gaina sau de rata
  • 30 gr unt
  • sare

Deși cultivat și consumat des în trecut în România (cultivat mai ales de sașii din Ardeal) sparanghelul este astăzi o legumă puțin folosită de români. Asta în primul rănd pentru că e importat și e scump, din păcate. Primavara, insa, timp o luna – o luna si jumatate, e sezonul lui, iar spaanghelul poate fi cumparat la preturi mai mult decat rezonabile (12 – 15 lei, chiar 8-9 lei legatura, daca prindeti oferte, fata de 25-28 de lei cat costa o legatura in extrasezon). And it’s here! 🙂

Preferatul meu e sparanghelul verde, care are un minunat gust de nucă crudă, toamna. Tocmai de aceea gustul nu trebuie „alterat“ cu mirodenii sau printr-o preparare excesivă. Cu cât mai simplu, cu atât mai bun.

De obicei, la această legumă se consumă partea fragedă (o treime sau jumătate dintr-un fir). Așadar, luați sparanghelul (fiecare fir) și-l îndoiți până se rupe. El se va rupe exact unde începe partea mai tare, ușor lemnoasă. Veți prepara numai partea fragedă, dar asta nu înseamnă că trebuie să aruncați codițele, le puteți folosi pentru gust într-o supă de legume.

Luați vârfurile de sparanghel (o legatura are 500 gr, dar dupa curatare veti ramane cu aproximativ 300 gr) și le puneți într-o tigaie nonaderenta, cu puțin unt (20-30 de grame) și 50 ml de apă. Acoperiți vasul cu un capac și-l lăsați pe foc 4-5 minute. Sparanghelul nu se va usca, nu se va rumeni, ci se va găti în unt, dar și în abur. În același timp va rămâne crocant și își va păstra culoarea. La final condimentați cu sare. Așa cum e acum, e perfect. Îl puteți mânca așa, ca pe un antreu (am văzut cu ochii mei că o astfel de porție la un restaurant de lux din Paris costa 35 de euro) sau ca garnitură la o friptură.

Sparanghel cu branza de capra, ou de rata si caviar de somon (by me 🙂 )

Sau îl puteți transforma într-un antreu „decadent“, adăugând în ultimele 30 de secunde, în tigaie, pe foc, un sos din jumătate de linguriță de muștar de dijon, 50 de ml de smântână dulce, lichidă și un praf de piper alb, proaspăt măcinat.

Insa felul meu preferateste sparanghelul sotat ca mai sus, alaturi de un ou posat sau un ou fiert moale. In momentele alea mi se pare ca nu e mancare mi buna pe lumea asta.

Incercati asa ceva acasa!