• un dovleac placintar de 1,5 - 2 kg
  • un praz sau una-doua cepe
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • 20 gr de unt
  • 200 gr smantana fermentata grasa (25 % grasime)
  • crutoane
  • 150 gr branza camembert sau brie

Dovlecii sunt peste tot, in piete si in hipermarketuri. Eu, privilegiata ca-ntotdeauna, am acasa un placintar urias, sosit direct din hambarul bunicii lui Sorin. Si-n ce credeti ca se va transforma, sarmanul? Nu, in nciun caz nu va fi un smiley head cu lumanari inauntru:)

Despre supele cremă v-am mai povestit. Mi se par una dintre cele mai bune invenţii ale omului de la caltaboş încoace. Fine, uşoare şi totuşi săţioase, uşor de preparat, diversificate.

În viaţa mea, am încercat diverse combinaţii, cu legume şi chiar cu fructe. N-am fost dezamăgită niciodată. Aşa cum n-am fost dezamăgită nici de ultima: supă cremă de dovleac cu praz, cu crutoane de pâine cu Camembert.

Dovlecii încă hălăduiesc printre noi, în libertate, aşa că, dacă prindeţi unul, nu vă temeţi să-i faceţi felul. De data aceasta, efortul nu va mai fi chiar atât de mare, căci nu mai trebuie să radeţi dovleacul, ca pentru plăcintă, ci doar să-l curaţaţi de coajă şi să-l tăiaţi în bucaţi mai mari, cam de 4×4 centimetri.

Dar mai întâi căliţi în ulei de măsline cu putin unt  un praz mare tăiat rondele, doar rădăcina, fără frunze. Puneţi apoi şi bucăţile de dovleac (cam 1 – 1,5 kg fara coaja) şi turnaţi 1,5 litri de apă, Lăsaţi totul să fiarbă încet, până se înmoaie legumele, cam jumătate de oră. Dovleacul e destul de dulce, dar dacă preferaţi o astfel de supă, nu vă rămâne decât să pasaţi legumele în blender şi să asezonaţi cu sare şi piper.

Eu am pus şi 200 de grame de smântănă fermentată, supa devine mai onctuoasă, mai fină, iar dulceaţa dovleacului se mai disipează, rămâne un gust dulceag subtil, abia perceptibil. Care va contrasta minunat cu crutoanele cu brânză Camembert. Adică puneţi feliuţe de Camembert pe felii de pâine, le stropiţi cu câteva picături de ulei de măsline şi le puneţi în cuptor până se rumeneşte pâine şi se topeşte brânza.Puteţi folosi şi alt tip de brânză cu mucegai: Brie sau gorgonzola. Dacă vreţi să rămâneţi în familia cucurbitaceelor, ornaţi supa cu seminţe decojite de bostan. Dacă vreţi să trăiţi periculos, câţiva fulgi de ardei roşu uscat şi al naibii de iute vă vor condimenta supa şi viaţa.

Incercati asa ceva acasa!