• o gaina de tara
  • 2 cepe, 2 morcovi, un pastarnac, o telina, un ardei gras
  • sare grunjoasa
  • Pentru 2-3 portii de taitei
  • un ou
  • 100 de grame de faina
  • un praf de sare

Vă place vremea de azi? Și mie. Pe mine niciodată iarna nu mă prinde pe nepregătite, oricând ar veni ea. Și asta pentru că abia o aștept. Și, chiar dacă trebuie să vă treziți într-o dimineață cu multă zăpadă și trebuie să mergeți la serviciu, opriți-vă un minut pentru a cuprinde tot albul, în loc să înjurați vremea, traficul sau geamurile înghețate ale mașinii. Sunt oameni care nu au văzut niciodată zăpada.

Iar dacă atunci când vă veți întoarce acasă vă veți încălzi cu o supă de găină cu tăiței de casă, o să vă doriți multă zăpadă în fiecare zi. Poate chiar și-o bulgăreală 🙂 . Cred că supa de găină, fierbinte și sticloasă e un genul de mâncare care are succes peste tot în lume pe o vremea ca asta. Iar dacă găina a crescut fericită într-o curte și tăițeii sunt de casă, puține alte mâncăruri pot rivaliza cu ea.

Evident, aveți nevoie de o găină de curte, pe care o fierbeți la foc mic, alături de multe legume: ceapă, morcov, țelină, păstârnac,ardei gras. Fierbeți găina până când carnea (bunătate ce așteaptă doar mujdeiul) se desprinde ușor de pe oase, adăugați sare de mare grunjoasă. Apoi o strecurați, pentru că supa asta trebuie să fie clasă, sticloasă, cu steluțe de grăsime deasupra.

Cu tăițeii de casă e mult mai ușor decât pe vremea buniccii, deși rețeta e a ei. Într-un blender (cred că aproape oricine are unul) amestecați un ou (ideal ar fi să fie tot de țară) cu 100 de grame de făină și un praf de sare. E posibil să mai adaugați puțină făină, ca să obțineți un aluat tare, elastic.

Iar dacă aveți o mașină de făcut paste e cu-atât mai ușor să-l întindeți într-o foaie subțire. Dacă nu, metoda clasică, cea cu făcălețul, funcționează la fel de bine, doar că depuneți un pic de efort. Rezultatul merită. Când foaia e întinsă, o rulați ca pe o clătită și o tăiați în fâșii mai late sau mai subțiri, după cum vă plac tăițeii. Îi fierbeți în apă clocotită cu puțină sare. Pentru că sunt proaspeți, se vor fierbe imediat într-un minut și jumătate maximum două. V-aș sfătui să-i fierbeți în apă și apoi să-i transferați în supă pentru că astfel veți evita să aveți un surplus de făină care să facă supa tulbure.

Pentru o astfel de mâncare, străinii își cumpără vacanțe în România. Voi doar trebuie să faceți rost de o găină de țară.

[singlepic id=667 w=620 h=440 float=center]

Această postare a fost publicata pe Eva.ro in data de 11 decembrie 2012.