Știu, la ora la care unii dintre voi vor citi astăzi această postare, temperatura va atinge un catralion de grade, iar cea mai bună masă pe care și-o vor putea închipui mulți vor fi câteva cuburi de gheață sfărâmate în gură. Însă îndrăznesc să vă tentez cu un preparat din Orientul Mijlociu, zonă față de care România ar părea o oază plină de răcoare. Iar dacă nici în zona aia nu e cald, nu e mai e nicăieri. Așa că ajungem din nou în minunata bucatarie libaneză, în episodul 30 din Ocolul Pământului în 50 de rețete, pentru un tabbouleh.

Tabbouleh e o salată foarte fresh, bazată pe legume și verdețuri proaspete, într-un amestec cu bulgur (grâu dur decorticat, zdrobit). Numele salatei vine de la cuvântul arăbesc „taabil”, care înseamnă, de fapt, condimente și se bazează pe verdețuri pentru că “ierburile” au constituit mereu o componetă importantă a dietei arabilor.

Cum vă spuneam, salata e foarte proaspătă pentru că are multe legume, iar legumele nu-s niciodată așa de proaspete și gustoase cum sunt vara. Aveți nevoie de o legătură mare de pătrunjel, 1-2 roșii bine coapte, un castravete, 1-2 fire de ceapă verde, câteva fire de mentă (opțional). Verdețurile se toacă mărunt, legumele se toacă în cubulețe mici, apoi toate se condimentează cu sare, ulei de măsline și suc de lămâie.

Înainte să tocați legumele, ar trebui totuși să preparați bulgurul (pe care îl găsiți acum în multe măcelării arăbești și în multe hipermarketuri sau supermarketuri). Dacă totuși nu găsiți bulgur, puteți folosi couscous. Turnați o ceașcă de bulgur sau de couscous într-o cantitate dublă de apă care clocotește (sau supă de legume). Amestecați ușor, apoi lăsați bulgurul să absoarbă tot lichidul, până devine un soi de pilaf foarte aerat. Atenție, boabele trebuie să fie foarte ușoare și să nu se lipească unele de altele. Când este rece, adăugați legumele tocate, condimentați cu sare, lămâie și ce mai credeți de cuviință (fulgi de ardei, sumac) și lăsați salata să-și tragă aromele la frigider, măcar jumătate de oră.

Așa cum vedeți și din poze, salata mea e mai bogată în bulgur, însă proporțiile pot varia în funcție de gust și puteți opta pentru mai multe verdețuri. Tabouleh poate fi un antreu de sine stătător, o salată sau o garnitură pentru o friptură. Asta în caz că vă mai ajung nervii și aerul condiționat și pentru altceva :).

[singlepic id=541 w=620 h=440 float=center]

Aceasto postare a fost publicată pe Eva.ro în data de 15 iulie 2012.