• 2 kg vrăbioară de vită - bucată întreagă
  • 2 kg oase de vită cu măduvă
  • 4 morcovi mari
  • 2 cepe mari
  • 2 păstârnaci mari
  • o țelină mică, cu frunze
  • 1 ardei kapia, roșu
  • 2 linguri sare
  • 5 l apă
  • Pentru tăiței:
  • 2 ouă mari
  • 200 g făină albă
  • un praf de sare
  • 1 lingură ulei de măsline
  • Pentru spanac:
  • 1/2 fir praz sau 1 ceapă
  • 1 kg spanac proaspăt sau 500 g spanac congelat
  • 200 ml smântână lichidă (30% grăsime)
  • sare, piper alb
  • Pentru sosul de mere:
  • 3 mere mari, acrișoare
  • 1 lingură suc lămâie
  • Pentru sosul de hrean:
  • 2 linguri hrean în oțet sau o rădăcină mare de hrean prospăt
  • 100 g smântână fermentată
  • un praf de sare
  • pătrunjel verde sau chives
  • Pentru garnitura de cartofi:
  • Cartofi gratin cumpărați sau piure
  • !,5 kg cartofi
  • 100 ml lapte integral
  • 100 g unt 82%

V-ați pregătit de „Singur acasă“, radioul lui Moș Crăciun și înjuraturi în trafic? Ei, dacă tot vine „the season to be jolly“, iar mie mi-e dor de Viena ca de mama, mi-am psihanalizat depresia cu un tafelspitz. Nu, nu din ăla care îți ia bani să te-asculte, e doar cel mai bun rasol de vită din lume, de la care nici împărații (lor) nu s-au dat înapoi. Cum nu am ajuns anul ăsta la Plachutta, am dat făcut rasol acasă, pardon my french :).

În principiu, tafelspitz este un rasol de vită cu diverse garnituri, preparat pe care îl cam întâlnești prin toată Austria, deși e creditat drept mâncare vieneză. Mă rog, fiecare cu orgoliile lui culinare, avem și noi destule, la nivel de neam sau de neam-prost-aka-instachef-starchef.

Dar, pe principiul să facem „și-o ciorbiță, și o tocăniță“, tafelspitz e în sine o masă pantagruelică, ce include antreu, supă și fel principal, că desert din vită e mai greu să faci, deși nu imposibil, nowadays. Și toate astea in one pot.

Mai exact, se fierb într-o oală mare #alltogethernow carnea de vită, oasele pline de măduvă și legumele. Apoi, acestea se divid în trei preparate minunate, după cum vă voi explica imediat.

Ce vreau să menționez este că eu am cumpărat și carnea, și oasele, și legumele din Piața Obor, care, de când cu tururile organizate de diverși obscuri ai curentului “influențial”, e mai scumpă decât Boqueria, doh!

Preparațiuni:

Carnea de vită, neapărat vrăbioară și neapărat bucată întreagă, se spală bine și se pune la fiert împreună cu oasele. Spumuiești de câte ori este nevoie, apoi acoperi cu un capac și lași să fiarbă o oră. Adaugi legumele întregi și mai lași să fiarbă o oră-o oră și jumătate, până ce carnea se pătrunde foarte ușor cu o furculiță. Strecori supa, păstrezi într-un vas legumele întregi (fără ceapă, ardei și țelină), iar în altul carnea și oasele.

Primul fel e măduva aia cremoasă pentru care spulberi și imperii, și bugete și zbori la Viena ca să ajungi la Plachutta. Măduva aia cremoasă și fierbinte, se întinde pe pâine neagră sau pâine de secară, se presară cu sare de mare grunjoasă și se înfulecă. Nu e niciun alt cuvânt potrivit pentru această operațiune.

Pentru tăițeii de casă, pregătești un aluat ferm și elastic din ouă, făină, sare, ulei de măsline și puțină apă rece (dacă e cazul). Întinzi o foaie de 1 milimetru grosime, o împăturești și tai tăițeii, mai subțiri sau mai lați, după preferințe. Recunosc, eu am făcut toate aceste operațiuni la mașina de făcut paste. Îi fierbi în apă cu sare timp de două minute, îi scurgi și îi pui în supa fierbinte, alături de morcov și păstârnac, tăiate grosier.

Pentru felul principal, tai vrăbioara rece în felii de un cm grosime. E bine ca vrăbioara să fie ținută la frigider înainte, ca să nu se rupă când e tăiată. Scufunzi feliile de carne în supa fierbinte, ca să se încălzească.Pentru garnitura de spanac cremos, toci prazul sau ceapa, îl călești 2-3 minute în uleiul de măsline, adaugi spanacul proaspăt sau congelat. Continui să călești până scade zeama toată, codimentezi cu sare și piper alb, iar la final adaugi smântâna lichidă. După 2-3 minute e gata.

Pentru sosul de măr copt, coci în cuptor, într-o tavă cu hârtie de copt, merele întregi, cu coajă, 20-25 de minute. Le lași la răcit, apoi le tai, alegi cu grijă doar pulpa, o pasezi grosier cu furculița și pui suc de lămâie, ca să nu se oxideze.

Pentru sosul de hrean cu smântână, am dat atacul ca ursulețul înfometat din pădure. La borcanul cu hrean ras în oțet, pentru pentru iarnă :). Ai nevoie de hrean în oțet sau de hrean proaspăt ras, pe care îl amesteci cu smântâna fermentată, un strop de sare și-l ornezi cu niște pătrunjel verde sau chives mărunțit.

Pentru cartofii gratinați cu broccoli, te duci la Lidl, că tot sunt săptămânile Deluxe :). Sau faci cel mai bun piure din lume.

Scurgi feliile de carne și le aranjezi pe un platou alături de garnituri și de sosuri.

Apoi, vă opriți când puteți. Doamne ajută! Pwp! 😀

Încercați așa ceva acasă! Dacă v-am stricat regimul de dinainte de Sărbători și nu mai intrați jolly în acest sezon, aruncați în mine cu like-uri pe Facebook și Instagram 🙂