[singlepic id=360 w=620 h=440 float=center]
Postarea asta este scrisa inainte de Paste, cand nu aparusera inca mieii, dar vantul sufla la fel de tare. Pentru ca vremea tine intr-adevar cu tocanitza asta, incercati-o. Chiar si cu carne de miel, cat inca o mai gasiti prin macelarii.

Paştele este pentru mulţi unica perioadă din an în care mănâncă miel. Not me. Mie-mi place foarte tare însă, din păcate, nu găsesc miel tot timpul anului. Bine, excluzând carnea de import. Aşa că berbecuţul e alternativa, mai ales că în măcelăriile turceşti şi arăbeşti carnea chiar e de calitate.

Şi ca să prefigurez Paştele, dar şi ca să uit de vântul ăsta branduit cu cod galben, am făcut o tocăniţă suculentă şi condimentată. Cu o mămăligă aurie şi fierbinte lângă ea.

Am cumpărat un kilogram de pulpă de berbecuţ, am curăţat carnea de tendoane şi de pieliţe şi am tăiat-o cubuleţe. Am condimentat-o cu sumac, ardei iute uscat (pisat), piper negru şi sos de rodie (le găsiţi pe toate în măcelăriile arăbeşti dar şi în supermarketuri, la raionul de produse exotice) şi am lăsat-o aşa câteva ore. Apoi am prăjit-o uşor în ulei de măsline, am acoperit vasul şi l-am lăsat să bolborosească la foc mic timp de o oră. Trebuie să puneţi puţină apă, din când în când. Apoi am tăiat julienne multă ceapă, cred că vreo zece, plus vreo două legături de ceapă verde, doi ardei graşi şi două roşii. Am pus şi legumele peste carne şi deja ţopăiam prin bucătărie rugându-mă să fie gata mai repede, pentru că mirosurile se jucau cu mintea mea. Dar nu, tocăniţa asta nu trebuie repezită. Ea se face molcom, cum spuneam, la foc mic, să fie gustoasă până la ultima moleculă! Aşa că mai acordaţi-i încă vreo 30-40 de minute si incheiati-o romaneste, cu niste usturoi tocat feliute.

Ca să mai uit, m-am apucat de mămăligă, altă treabă cu dichis, care nicidecum nu trebuie să fie gata în trei minute, ci mai degrabă în vreo 30. Căci mămăliga dacă nu e fiartă bine, nu prea are rost pe lume.

Şi apoi, poa’ să ningă, poa’ să plouă, vorba bancului. Eu aveam tocăniţă :).
[singlepic id=361 w=620 h=440 float=center]

Aceasta postare a fost publicata pe Eva.ro in data de 30 martie 2012.