• 250 g biscuiți de tip petite beurre sau biscuiti populari
  • 100 ml lapte gras (3,5 % grasime)
  • 1/2 sticluță de esență de rom
  • 300 g cremă ciocolata
  • Pentru decor
  • pudră de caco
  • glazură de ciocolată

Oricât de gurmand ai fi, oricât de sofisticat si pierdut printre stele (Michelin), te „lovesc“ uneori gusturile copilărilei. Sau poate tocmai pentru că ești gurmand te lovesc, din copilărie pornește totul doar. Și nu cred că există pe lumea asta (numită România :)) copilărie fără cozonac, salam de biscuiți și tort de biscuiți.

Poate sună banal acum, în contextul unor francize care oferă dulciurile momentului, dar nu aș da tortul meu de biscuiți pe nicio prăjitură frumos dar impersonal prezentată în mall. Pentru că tortul meu de biscuiți încă are arome de copilărie și suflet de mame și bunici șugubețe.

În plus, e extrem de simplu de făcut. Aveți nevoie de 200 de grame de biscuiți de tip petite beurre, 100 – 150 de ml de lapte gras (3,5 % grasime), jumătate de sticluță de esență de rom. Biscuiți pe care îi veți asambla într-un tort cu această cremă, o altă „moștenire de familie“. O minunată cremă de unt și cacao, pe care eu o folosesc foarte des. Deși, cred că Nutella ar face o treabă foarte bună, dacă sunteți extrem de comozi. Pentru mine Nutella se rezumă la lingură și gură :D, eu n-am testat-o niciodată în prăjituri. Dar n-ar cum să strice, nu, nu!

Înmuiați câțiva biscuiți, necesari pentru primul strat al tortului în lapte (în care ați adăugat esența de rom). Câteva secunde e suficient. Îi puneți apoi în tava în care veți asambla tortul (e ideal să puneți o folie de plastic la baza tăvii, o veți întoarce la final, va fi mult mai ușor de „decojit“ și vă va ajuta foarte mult din punct de vedere estetic).

Peste primul strat de biscuiți puneți un strat de cremă, apoi încă un strat de biscuiți înmuiați în lapte, apoi cremă și tot așa. Ultimul strat ar trebui să fie de cremă. La final, puneți o altă folie de plastic peste tort, apoi îl puneți în frigider 1-2 ore. Înainte de servire îl pudrați cu cacao și îi faceți o glazură de ciocolată.

Încercați așa ceva acasă & share if u care!