• Pentru blat
  • 200 g ciocolată
  • 80 g unt
  • 3 ouă mari
  • 20 g zahăr
  • 70 g făină
  • ½ linguriță praf de copt
  • Pentru mousse
  • 250 g ciocolată amăruie
  • 100 ml smântână lichidă (25-30% grăsime)
  • Pentru frișcă
  • 300 ml smântână lichidă specială pentru frișcă (35% grăsime)
  • 40 g zahăr pudră
  • Semințe de vanilie
  • Pentru coaja confiată de portocală
  • coaja a 4 portocale
  • 200 g zahar
  • 70 ml apă

Las și eu asta aici, nu că n-ați fi deja sătui de sarmale, cozonac, piftie, tob, cârnați și alte dulciuri de prin magazine online lume adunate. Las asta aici ca să nu uit rețeta. Ah și poate întreabă cineva pentru vreun prieten :).

A venit din nou acea perioadă a anului. The season to shove everything down your throat(s). Tortul ăsta cu blat de negresă, ușor gooey, și mousse bogat de ciocolată amăruie merită din plin acei love handles care îi vor urma 🙂

Sfat: cu o zi înainte de a face tortul, prepară coaja confiată de portocală.

Pentru blat, topești ciocolata împreună cu untul la bain marie și le lași să se răcorească. Adaugi ouăle întregi, zahărul și le încorporezi. La final pui făina și praful de copt și torni compoziția într-o formă de tort (diametru 20-22 cm) cu pereți detașabili, tapetată cu hârtie de copt.
Lași în cuptor la 180 °C timp de 20-25 de minute, vei obține un blat ușor umed și plin de ciocolată la interior. Lași blatul șă se răcească, apoi îl tai în două foi.

Pentru mousse, topești ciocolata și smântâna lichidă la bain marie, le lași să re răcorească. Bați smântâna cu zahărul (pont: smântâna trebuie să fie foarte rece, astfel că e nevoie să fie ținută câteva ore la frigider înainte de preparare). Când obții vârfuri foarte tari, încorporezi frișca în ciocolată, dar păstrezi un sfert din cantitate pentru decor.

Pui prima foaie din blat în forma de tort cu pereți detașabili, torni jumătate din mousse-ul de ciocolată, presari bucățele de coajă confiată de portocale (da, vechea obsesie a revenit) și, cu o linguriță sau un poș, faci mici inserții cu frișcă. Pui a doua foaie de blat și adaugi restul de mousse. Lași tortul câteva ore la frigider. Îl transferi pe un platou, îl ornezi cu frișcă și cu frișcă în care ai încorporat puțină cacao, pentru nuanțe diverse, ciocolată etc.

Coajă confiată de portocală

Coaja confiată de portocală e o poveste puțin mai complicată, însă dacă faceți o cantitate puțin mai mare, o puteți păstra în frigider timp de câteva luni. Aveți nevoie de coaja a 4 portocale și 200 de grame de zahar.

Coaja se ține 24 de ore în apă rece (trebuie schimbată de 3-4 ori). Se fierbe cinci minute în apă, ca să scăpați de gustul amar. Se face un sirop din zahăr și 70 ml apă, iar când s-a îngroșat se adaugă coaja de portocală și se fierbe la foc foarte mic 20-30 de minute. Se scoate pe hârtie de copt și se lasă la uscat o zi, într-un loc răcoros (eventul frigider). Se poate păstra 2-3 luni în frigider, într-un borcan etanș.

Încercați așa ceva acasă!