• 200 g ciocolată neagră
  • 70 ml smântână lichidă (35 % grăsime)
  • 1 lingură de zahăr
  • 12-14 jumătăți nuci pecan
  • 75 ml de sirop de arțar
  • Cacao, pentru pudrat

O să spun răspicat ori de câte ori am ocazia: nu berea, nu vinul, nici măcar câinele, nu banii sunt cel mai bun prieten al omului. Ci CIOCOLATA. Al treilea cel mai hrănitor aliment din lume, după măduva din oasele de vită și caviar. Și nu e deloc rău topul ăsta. Te „încălzești” cu niște caviar la gheață, îți revii cu niște măduvă pe toast, cu sare de mare și ridichi sau cu sos de hrean și îi „pui cruce” cu niște trufe de ciocolată. Savurate, așa ca orice dependență.

Ei bine, în primăvara asta, în perioada mea de pauză între plantații, am avut timp, ca orice gospodină care se respectă, de Paprika TV. Da, chiar mă ocupai de gospodărie. Sau mi-o occupy 😀 . Ei bine, la Paprika se perindă diverse tanti, neni și uneori chefi sau chefi-vedete. Nu știu cât de chef e la el în Canada Chuck Hughes, dar știu că rețeta lui de trufe de ciocolată dă dependență în România.

Topiți într-un vas, la bain marie, ciocolata neagră sau amăruie, peste care ați pus mântâna lichidă și o lingură de zahăr. Vă sfătuiesc să folosiți o ciocolată bună, cu un procent mare de cacao, chiar dacă e mai scumpă. În timp ce se topește ciocolata, rumeniți ușor într-o tigaie nonaderentă nucile pecan, apoi turnați peste ele 50-75 de ml de sirop de arțar. Le lăsați până când siropul începe să se caramelizeze, amestecând din când în când, apoi le scoteți pe o hârtie de copt și le lăsați să se răcească.

De asemenea, când ciocolata e topită, o lăsați să se răcească. Tocați nucile pecan grosier și le puneți în ciocolata rece, apoi bagați vasul în congelator 10-15 minute, după care îl transferați în frigider timp de o oră – o oră și jumătate, până când se întărește compoziția.

Formați din ea mici biluțe, pe care le “tăvăliți“ prin cacao (iar vă sfătuiesc să fie o cacao foarte bună). Trebuie să faceți destul de repede toate manevrele astea, mai ales acum, când codurile galbene și portocalii se joacă zilele astea cu mintea noastră. După ce ați format trufele, le puneți din nou în frigider și le lăsați acolo măcar două ore înainte de a da atacul.

Din cantitățile de mai sus veți obține 17-20 trufe, însă una sau două sunt absolut suficiente, chiar și pentru o chocoholică așa cum sunt eu.

Încercați așa ceva acasă!