• 110 g unt
  • 100 g miere
  • 110 g zahăr brun
  • 70 ml lapte
  • 350-370 g făină
  • 2 g bicarbonat
  • 1 linguriță scorțișoară pudră
  • ½ linguriță nucșoară pudră
  • ½ linguriță ghimbir pudră
  • 1 praf de sare
  • Pentru glazură
  • 1 albuș
  • 300-400 g zahăr pudră
  • colorant alimentar

Aceasta este o rețetă pentru care îmi veți mulțumi. Nu doar pentru că se va umple casa de mirosul copilăriei, ci pentru că, timp de câteva ore, veți avea un copil foarte cuminte, ocupat, implicat și, la final, foarte fericit. Turta dulce făcută în casă este de departe activitatea care ne-a adus cea mai mare satisfacție împreună, în bucătărie: mie (40 +) și Ilincăi (just 4) :).  

Într-o cratiță pui untul, laptele, mierea, zahărul, sarea și toate condimentele și le lași la topit, la foc mic, fără să le fierbi. Răstorni apoi făină și bicarbonatul și amesteci până obții un aluat tare. Îl pui la frigider o oră.

Pe masa pudrată cu puțină făină, întinzi foi din aluat, de aproximativ jumătate de centimetru grosime, decupezi forme și le pui în tăvi cu hârtie de copt. Le coci la 160 – 170 de grade (funcția cu convecție), 12-14 minute, le scoți și le lași să se răcească complet.

Amesteci albușul de ou cu zahărul pudră, dar nu cu tot. Sau nu cu tot odată. Trebuie să obții mai întâi o compoziție ușor lichidă, în care, dacă vrei, să poți îmnuia figurile de turtă dulce, pentru a acoperi complet o față în glazură. Mai pui din această compoziție în 2-3 castroane mici, adaugi în fiecare zahăr încât să obții o pastă mai tare, pe care să o poți pune într-un poche, pentru a orna turta dulce. Pui în fiecare colorant, pentru a obține nuanța preferată.

Cum spuneam, când turta dulce s-a răcit complet, o poți înmuia în glazura lichidă, apoi o pui pe un grulaj. Poți adăuga peste ea diverse alte decorațiuni din zahăr, ciocolată, minibezele etc. Sau poți face diverse decoruri cu pasta de zahăr colorată pe care ai preparat-o singur.

Cum spuneam, la noi a fost o după-amiază ocupată, dar tare aromată. Ca să nu mai spun că omuleții și brăduții ăia crunchy sunt tare buni cu un Nespresso amar, a doua zi 🙂

Încercați așa ceva acasă & share if u care!